Zwijgen is goud. 5 superkrachten van introversie op de werkvloer!

Wat is de kracht van introversie* op de werkvloer? Hoe geraak ik voorbij het gekakel? Wat leren we van de noden van introverte kenniswerkers op de werkvloer?  Ik vroeg het aan auteur Ellen Jansegers** en beschrijf het vanuit mijn ervaring als trainer in effectief en efficiënt werken.

De hersenen van introverte mensen doen er langer over om prikkels te verwerken omdat ze een langere hersenroute volgen … Dus werk aan de winkel op de werkplek!

1)      De kampioenen van diep werk en flow!

Cal Newport (Deep Work, 2019) leert ons het belang van diep werk: ongestoord lange tijd op topniveau denkwerk presteren of nieuwe dingen leren maakt ons productief en brengt ons in de flow. Het is een vaardigheid die keigoed bij introversie past. Nog meer dan extraverten halen introverten winst uit een werkomgeving die dat toelaat. Ze vinden flow in de activiteiten waarmee ze de batterij opladen en waaruit ze professionele voldoening halen. Ze hebben daarbij minder nood aan de sociale dimensie/interactie.

Introverten kunnen best voor deze behoefte aan diep werk en flow opkomen en dat zo benoemen. En extraverten kunnen dit beter respecteren en er zelf inspiratie uithalen.

2)      Pauze werkt … en dat zonder small talk please

Voor extraverten zijn brainstormsessies, sociale interactie, small talk aan de koffie of een telefoon met een klant een ontspanning en een ware zegen.  Introverten zijn sneller verzadigd aan die beloningen, dopamine en sociale prikkels en houden van stilte en prikkelluwe pauzes. De ‘default mode’ waarin (vooral!) small talk niet hoeft is een ware zegen voor de productiviteit. Dagdromen tijdens een wandeling - alleen en zonder smartphone in de hand – nodigt uit om (onbewust) te observeren, analyseren, reflecteren. Dankzij die verveling kunnen we als kenniswerker tot diep werk komen! Introverte mensen hebben er bewust nood aan. Extraverte mensen kunnen er van leren!

3)      Weg met de kantoortuin en lang leve activity based working?

·       In de ideale wereld is er een evenwicht tussen enerzijds de fysieke meetings en administratieve taken die je in een landschapsbureau kan doen en anderzijds de stille werkplekken waar je diep werk kunt verrichten. Introverten hebben meer behoefte aan die stille werkplek. Voor hen is uit die ‘cocon’ komen zelfs een uitdaging … die ze geregeld moeten aangaan, maar niet teveel, zodat hun elastiekje niet knapt!

·       Introverten verkiezen schriftelijke communicatie (bv via chat of mail). In een landschapsbureau kan het vermoeiend zijn als collega’s te snel aan je bureau staan om iets te vragen of te vertellen. Afspraken over wanneer wel en niet gebabbeld wordt, kan hierbij helpen.

·       Het aandachtsresidu dat moet verwerkt worden bij het switchen van de ene taak naar de andere wordt zwaar onderschat. Dit is voor iedereen zo, maar introverten ervaren het als extra vermoeiend! Als kantoortuinen uitnodigen tot constante afleiding, stoorzenders en multitasking, is dat een vermoeiende en weinig productieve omgeving voor hen.

 

4)      Een introvert-vriendelijke vergadering is een productieve vergadering.

Mensen met een aangeboren voorkeur voor introversie zullen spreken als ze vinden dat ze een toegevoegde waarde geven aan het gesprek én als ze het woord krijgen. Mensen met een aangeboren voorkeur voor extraversie denken eerder luidop na en vormen een mening tijdens het praten…

Als je de goede inzichten van een introverte collega wil , probeer dan deze tips voor productief vergaderen:

·       Bezorg de agenda vooraf zodat de introverte collega al vooraf kan nadenken

·       Vergader zuinig: enkel als dat een meerwaarde is en niet langer dan nodig en enkel met de mensen die er echt toe doen. Al te vaak hadden vergaderingen evengoed een e-mail kunnen zijn.

·       Cut the crap and get to the point. Vind het evenwicht met de ‘check-in’ die extraverten wel nodig hebben….

·       Geef introverte collega’s de kans om iets te zeggen. Doe minstens bij de start een ‘rondje’ en doe dat ook op het einde.

·       Laat waar mogelijk ruimte om na de vergadering nog te kunnen terugkomen op bepaalde items of toevoegingen te doen (bv ideeën).

·       Benut de voordelen van wandelvergaderingen voor introverten: je hoeft leegtes niet in te vullen met small talk en je vermijdt – soms ongemakkelijk - oogcontact.

 

5)      Tips voor recrutering

Als de bevlogen teamplayer het ideaalbeeld wordt voor quasi elke vacature, dan kan je wel wat menselijk kapitaal mislopen. Als je voor jouw afdeling graag een empathische luisteraar en een goede planner wil aantrekken, vestig daar in de vacature-omschrijving de aandacht op hou er rekening mee in het sollicitatieproces. En hoe belangrijk is het dat de kandidaat een pitch-kampioen of geboren verkoper is … als dat helemaal geen skill is die nodig is voor die vacature?

 

Ziezo, laat het gekakel verstommen bij al deze introvert-vriendelijke wijsheid!

Els Catry

 *We spreken over ‘introverten’ en over ‘extraverten’ maar dat is niet zwart wit!  Introversie en extraversie worden beschouwd als één van de basisbouwstenen van persoonlijkheid. Ongeveer 30 % van de bevolking is introvert, en 30 % extravert. De overige 40% zijn ambivert en passen gedrag aan volgens situatie, context, gemoed en doelstelling.

**Bron: ‘Zwijgen is goud. Introvert in een extraverte wereld’ (Ellen Jansegers, 2022)

www.ellenjansegers.be

Vorige
Vorige

3 universele behoeften voor werkgeluk

Volgende
Volgende

Afspraken over hoe we samenwerken zijn meer dan ooit cruciaal