Waarom goede relaties op het werk belangrijk zijn

Ik heb me vroeger vaak het hoofd gebroken over een fenomeen dat ik niet begreep: dat in teams of organisaties waar de doelstellingen en de strategie gekend zijn en het werk efficiënt is georganiseerd, mensen toch klagen dat ‘het’ niet goed loopt. Vaak voelde ik dat er spanningen waren. Daar kon het toch niet aan liggen? Tot ik het 3P-model van groepsdynamica en de term procesverlies leerde kennen.  Verzuurde relaties kosten massa’s energie en tijd en kunnen de performantie van een team ondermijnen.

Het 3P-model van groepsdynamica

Het 3P-model van groepsdynamica omschrijft 3 domeinen die de dynamiek in een groep vorm geven.

Product

Product gaat over de vraag: Wat?

Wat is ons doel? Wat willen wij samen bereiken? Wat is onze missie? Wat is onze strategie?

Is dit domein goed uitgewerkt dan stelt dit mensen in staat om resultaatgericht of effectief te werken. 

Procedure

Procedure gaat over de vraag: Hoe?

Hoe werken wij? Hoe beslissen wij? Hoe doe ik dit?

Is dit domein goed uitgewerkt, dan kunnen mensen efficiënt werken. 

Proces (People)

Proces gaat over de kwaliteit van de interactie tussen de mensen.

Hoe gaan wij met elkaar om? Hoe sterk zijn onze relaties? Hoe voel ik mij in deze groep?

Gaat men beschaafd en respectvol met elkaar om en zijn er goede relaties, dan kunnen mensen het beste van zichzelf geven. Ze verliezen geen tijd en energie omdat ze zich slecht voelen en op hun hoede zijn. In een veilige omgeving kan volop geleerd worden.

Vele leidinggevenden zijn zich niet bewust van het grote belang van goede relaties op het werk en een respectvolle manier van met elkaar om te gaan. De gevolgen van onrespectvol gedrag en slechte relaties in het team kunnen veelvuldig zijn: gebrek aan vertrouwen, angst voor conflicten, gebrek aan betrokkenheid, ontwijken van verantwoordelijkheid … Dit heet in groepsdynamica jargon procesverlies.

Ziet het er op papier allemaal goed uit, maar werkt het toch niet in een team of organisatie? Onderzoek eens de relaties en interacties. Wedden dat er ruimte is voor verbetering!

Vorige
Vorige

De kracht van visualiseren

Volgende
Volgende

Tips voor een efficiënt e-mailbeheer (Deel 2)