Bevrijd je van de aandachtcrisis en werk volgens het aandachtkapitaalprincipe

Wat is de link tussen dit beeld en de huidige aandachtcrisis veroorzaakt door de cultuur van constante communicatie? Hoe werk jij als kenniswerker breinvriendelijk en gefocust en verhoog je jouw productiviteit met het aandachtkapitaalprincipe? Lees hier onze inzichten en tips.

In het boek Bevrijd! omschrijft Cal Newport het zo: in de klucht Modern Times wordt Charlie Chaplin opgeslokt door de machinerie van de industrialisatie; vandaag worden kenniswerkers opgeslokt door de workflow van het ‘hyperactieve collectieve brein’. Via mail, chat en telefoon ontvangt ons brein een continue stroom aan ongestructureerde en onaangekondigde berichten: ze gaan over het toekennen van werk en over het praten over het werk en zijn oh zo makkelijk en flexibel in gebruik. Al dragen ze zelden bij tot het werk zelf.  Wat maakt dat we ze blijven inzetten? En hoe kunnen we ons bevrijden van deze workflow om meer autonoom onze aandacht te bepalen?

Elke onbeantwoorde mail, chat of telefoon ontketent een concurrentiestrijd tussen ons rationeel brein en ons oerbrein. Ons rationeel brein weet dat de workflow van het hyperactieve collectieve brein zelden essentieel is voor onze echte prioriteiten en specialistenwerk, ons werk dat meerwaarde creëert; of dat nu omzet, leerwinst, goede zorg of dienstverlening is. Mails, chats of voicemails zijn zelden echt dringend of zelfs belangrijk, we weten dat wel…. Maar ons oerbrein ziet elke prikkel als een alarm: er is sociale interactie en die vraagt de grootste prioriteit: je durft een stamlid niet negeren dat jij later nog kan nodig hebben … je overleeft door het aangaan van strategische allianties. En reageren of een reactie krijgen op een bericht, geeft een dopamineshotje en dus een kortstondig goed gevoel. En terwijl ons oerbrein onvermoeibaar is en perfect kan multitasken bij het reageren op al deze digitale prikkels, is ons rationele brein een notoire singletasker die regelmatig moet rusten en ‘op gang’ moet komen om gefocust te werken aan prioritaire taken.

Als kenniswerker is je brein bron van alle waarde. Kiezen voor slimme workflows (scrum, Trello, Kanban, Flow, ticketing systemen, vergaderprotocollen, MS Planner, …) is kiezen voor jouw rationele brein: je gaat voor cognitieve energie, mentale rust en meer tijd om echt, diep werk (Newport, 2019) te doen: je schakelt zo min mogelijk tussen contexten en taken en je beperkt de communicatie-overload. De productiviteit in de kennissector verhoogt dankzij workflows die waarde toevoegen aan informatie (het aandachtskapitaalprincipe).

Enkele tips uit de module aandachtmanagement van ons opleidingsprogramma Effectief en Efficiënt Werken zijn:

  • Start de werkdag met een focusblok, ver weg van mail en chats.

  • Trek per dag meerdere sprints: werk lange tijd aan één taak zonder onderbreking en werk die helemaal af alvorens naar het volgende te schakelen. Zo vermijd je aandachtsresidu.

  • Wissel de focusblokken af met flexblokken waarin je ondersteunend werk doet, praat over werk, werk toekent, drukdoende bent en snel kan schakelen.

  • Kies bewust voor een digitale zonsondergang.

Zo geef je jouw rationele brein de ruimte om te ontsnappen aan de machinerie van de communicatie-overload en vind je focus om breinvriendelijk en productief te werken. De teugels van jouw aandacht meer bewust in handen nemen, draagt bij tot jouw veerkracht!

Bij vragen of nood aan ondersteuning, contacteer ons voor meer informatie rond onze opleidingstrajecten en workshops.

Vorige
Vorige

Afspraken over hoe we samenwerken zijn meer dan ooit cruciaal

Volgende
Volgende

Help, ik durf niet op vakantie!