Heb elke gedachte maar één keer! Makkelijk gezegd. Hoe dan?

  • Wat is het verschil tussen piekeren, mijmeren en de to do’s die door ons hoofd flitsen?

  • Hoe proberen we in de chaos van onze gedachten te singletasken tijdens de werkuren?

  • Is dagdromen dan niet OK?

Een boeiende topic in ons opleidingsprogramma ‘Effectief en Efficiënt Werken’!

Onze gedachten staan niet stil. Of je nu naar buiten kijkt, een website die allerlei associaties oproept, een pushbericht via je gsm of computerscherm, iemand zegt iets tijdens een meeting: je hersenen produceren gedachten… een dikke dertig per minuut. Hoe zou het zijn als je je gedachten de vrije loop kunt laten, als je denkruimte hebt? Gewoon lekker nadenken en de ene gedachte na de andere gewoon hebben… terwijl je op een systeem kan vertrouwen die de taken eruit filtert.

De theorie is eenvoudig

Wees je bewust van de to do’s die je aandacht trekken en verzamel deze voor verwerking. En geniet daarnaast van een reeks meanderende gedachten.

Wat is het verschil precies?

  • De passerende, meanderende gedachten zijn geen probleem. Met die gedachten hoef je niks. Je neemt iets waar, bijvoorbeeld een mooi liedje, en je denkt aan de band, vervolgens het festival waar je die band zag optreden, het gezelschap met wie je dat deed en zo roept de ene gedachte de andere op. Zalig om zo doelloos je gedachten te laten passeren.

  • Daartegenover staan de centraal-executieve gedachten. Dat zijn de gedachten over zaken die je wil doen, die je niet mag vergeten, waarbij je je probeert iets te herinneren. Dit zijn de gedachten over losse eindjes, verplichtingen waarvan je niet zeker bent dat ze goed zijn ondergebracht. Deze centraal-executieve gedachten in je hoofd hebben, voegt weinig toe. Sterker nog: hoe meer je over dat telefoontje, die offerte, een e-mail die antwoord vraagt nadenkt, hoe kleiner de kans dat het gebeurt. Bovendien leiden deze gedachten je aandacht af van het andere werk.

'Niet vergeten die afspraak te maken!'. Gedachten waar je iets mee moet, kun je niet makkelijk negeren. Dat zijn gedachten die je afleiden en aandacht vasthouden. Het knagende gevoel dat je iets vergeet of iemand moet bellen blijft terugkomen, totdat je het telefoontje doet of op een plek noteert waar je het op het juiste moment terugziet. Met de grote hoeveelheden informatie waar je mee te maken hebt, telefoontjes, vragen, chatberichten, e-mails, is de kans groter dat er meer is wat je aandacht trekt.

Verhoog je productiviteit!

Welke van deze drie tips uit ons opleidingsprogramma pas jij al toe? En welke ga je uitproberen?

  • Tip 1: Krijg de centraal-executieve gedachten maar één keer. Verzamel en verwerk ze via een systeem waar jij op kunt vertrouwen: een schriftje bij de hand, een app met of zonder notificaties richting mailbox, agenda of GSM.

  • Tip 2: Pauze werkt: voorzie echte pauzemomenten tussen 2 taken of meetings om je hoofd helemaal leeg te maken. Dat betekent (1) je centraal-executieve gedachten die taken zijn verzamelen en verwerken en (2) meanderende gedachten toelaten. Mailen en telefoneren doe je dus niet snel in een ‘pauzemoment’ maar plan je in als een volwaardige taak die tijd en aandacht verdient.

  • Tip 3: Doe regelmatig een braindump: noteer gedurende 5 à 10 minuten (hoe langer hoe effectiever) wat je aandacht trekt en sluit een werkdag af met het noteren van wat je aandacht heeft. Door tijdens je werkdag rekening te houden met gedachten die taken zijn, voorkom je dat ze je overvallen als jij een moment rust hebt.

 

Inspiratiebron: Een opgeruimde geest. Omgaan met de stortvloed aan informatie die dagelijks op je afkomt, Daniel Levitin.

 

Vorige
Vorige

Kanaal Z op bezoek bij Lieve

Volgende
Volgende

3 universele behoeften voor werkgeluk